شرکت پایا گسترش خورشید تابان (پمپ خوب) طبق ضوابط جدید آیین نامه سال 1399 مجموعه پمپ آتش نشانی و بر اساس استانداردهای آن اقدام به طراحی و ساخت بوستر پمپ های تاییدیه آتشنشانی می نماید. این بوستر پمپ های آتشنشانی در سری های مختلف مانند کلاس S1, S2 و S3 ساخته می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آیین نامه مجموعه پمپ های آتش نشانی، PDF زیر را بخوانید. برای خرید بوستر پمپ آتش نشانی یا استعلام قیمت بوسترپمپ تاییدیه آتشنشانی با کارشناسان ما در شرکت پایا گسترش خورشید تابان تماس بگیرید.
رعایت کلیه مفاد این آیین نامه، برای کلیه ساختمان ها با تاریخ صدور دستورالعمل 01/01/99 به بعد الزامی است.
در خصوص ساختمان های گروه S3 مجموعه کامل پمپ باید فهرست شده باشد و از یکی از نهادهای ذی صالح داخلی یا بین المللی دارای تاییدیه باشد.
استثنأ تا اطالع ثانوی، در راستای حمایت از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی، به کارگیری پمپ های ساخته شده بر اساس این دستورالعمل صرفا برای ساختمان های اداری و مسکونی گروه S3 با مشخصات زیر بلا مانع می باشد:
ساختمان فاقد هرگونه کاربری دیگر به جزء مسکونی و اداری باشد.
ارتفاع ساختمان (تراز کف آخرین طبقه نسبت به معبر دسترسی) کمتر از 45 متر باشد.
فاصله ایستگاه پمپاژ تا بالاترین خروجی کمتر از 50 متر باشد.
لازم به توضیح است که سازمان آتش نشانی توصیه اکید می نماید به منظور دستیابی به ضریب ایمنی بالاتر، تمامی ساختمان های گروه S3 حتی در صورت احراز شرایط فوق نیز از مجموعه پمپ های آتش نشانی فهرست شده استفاده نماید.
[table id=827 /]


آتش سوزی یکی اتفاقات ناگوار است که میتواند همه چیز را با خودش بسازد. این روزها اطلاعات افراد نسبت به خطرات آتش سوزی بیشتر از گذشته شده است و از این رو بیشتر واحدها برای خود حداقل یک کپسول آتش نشانی کوچک خریدهاند؛ اما یک کپسول جوابگوی اطفا حریق مراکز بزرگ نخواهد بود. برای همین یکی از موارد ایمنی که هر ساختمان مسکونی و اداری باید داشته باشد، سیستم اطفا حریق است. این سیستم باید به صورتی باشد که بتواند آب را به تمامی نقاط ساختمان به ویژه طبقات بالا انتقال دهد. از این رو از بوستر پمپ آتش نشانی استفاده میشود.
بوستر پمپ آتش نشانی که بوستر پمپ تاییده آتش نشانی و پمپ آتش نشانی نیز نامیده می شود، شامل حداقل دو الکتروپمپ است که از آن برای افزایش فشار و دبی آبرسانی در سیستم اطفا حریق ساختمانهای مسکونی و اداری استفاده میشود. استفاده از این نوع بوستر پمپ در تمامی ساختمانها الزامی است و طبق مقررات ایمنی به ساختمانهای بلندی که چنین سیستم از اول در ساختار خود در نظر نگیرند، جواز ساخت داده نمیشود. حداقل برای ایمنی ساکنین مسئله کامل حیاتی است. به هر حال حادثه خبر نمیکند. بوستر پمپ آتش نشانی یا بوستر پمپ تائیدیه آتش نشانی در واقع یک بوستر پمپ آبرسانی یا خانگی است که در ساختمان باید قرار بگیرد تا تاییده آتش نشانی را دریافت نماید. وظیفه اصلی بوستر پمپ تائیدیه آتشنشانی اطفاء حریق در ساختمان است.
کپسولهای آتش نشانی را نباید مشابه سیستم ساده بدانیم. کپسولها برای خاموش کردن قسمت کوچکی از آتش استفاده میشود. وقتی صحبت از ساختمانها یا زمینهای با مساحت بزرگ میشود، باید از سیستم پیشرفته و بزرگتری برای اطفا حریق استفاده کرد. سیستمی که بتواند آب را از طریق لولههای مخصوص به تمامی طبقات و نقطهها برساند. بوستر پمپ آتش نشانی چنین وظیفهای را بر عهده دارد.
در رابطه با سؤال بوستر پمپ آتش نشانی چیست که در بالا نوشتیم، اولین سؤالی که مطرح میشود در خصوص ساختار و اصول ساخت آن است. اینکه این پوستر دقیقاً با دیگر انواع چه تفاوتی دارد. در ظاهر اولیه تمامی بوسترهای پمپ حالت یکسانی دارند. در ساختار بوستر پمپ آتش نشانی باید حداقل دو الکتروپمپ استفاده شود که یک الکتروپمپ اصلی بوده و دیگری رزرو است. حالا هرچه تعداد طبقات و مساحت بیشتر شود، باید تعداد الکتروپمپها هم افزایش پیدا کند.
از نظر تجهیزات به کار رفته در ساختار دقیقه مشابه با دیگر ابزارآلاتی است که در انواع بوستر پمپ استفاده میشود. نکته مهم در ساخت بوستر پمپ آتش نشانی این است که باید از باکیفیتترین قطعات استفاده شود. استفاده از این نوع بوستر خیلی محدود است؛ اما همان زمانی که نیاز است نباید مشکلی در استفاده از آن وجود داشته باشد. اصولاً بوستر پمپهای آتش نشانی با پمپ جوکی یا بدون آن ایجاد میکنند.
بوستر پمپ آتش نشانی باید بتواند 120 تا 140 فشار نامی خود را ایجاد کند. همچنین بیشترین نرخ جریان باید 150 درصد نرخ جریان نامی در فشار معادل 65 درصد فشار نامی باشد.
مهمترین سؤالی که در خصوص خرید بوستر پمپ آتش نشانی مطرح میشود، اندازه و تعداد الکتروپمپهای مورد نیاز در آن است. مسلماً هر چه اندازه آن بیشتر باشد، فشار خروجی هم افزایش پیدا خواهد کرد؛ اما گاهی افزایش اندازه و تعداد الکتروپمپ نیازمند پرداخت هزینههای اضافی است که غیرضروری است. برای همین باید تعداد طبقات، مساحت، تعداد ساکنین قبل از خرید تعیین شود. همچنین بهتر است در ابتدا موقعیت و مشکلاتی که احتمال وقوع آنها زیاد است، مشخص شود. به این صورت میتوان یک نوع بوستر پمپ آتش نشانی مناسبی خریداری کرد.
احتمالاً فکر کنید که آتش نشانی در خودروهای خود دارای منبع فشار قوی برای افزایش فشار انتقال آب و رساندن آن به طبقات بالا است؛ اما در همه جای دنیا، آتش نشانان حتی از بوستر پمپ آتش نشانی ساختمانهای بلند برای اطفا حریق استفاده میکنند. در واقع، این بوستر پمپها علاوه بر اینکه کمکی برای ساکنین هستند، ابزاری حیاتی و ضروری آتشنشانها هم بوده و از این رو وجود آن در تمامی ساختمانهای مسکونی و اداری لازم و ضروری خواهد بود.
بوستر پمپ جاکی
ساختار بوستر پمپهای جاکی به این صورت است که جاکی بوستر پمپ به موازات بقیه الکتروپمپها نصب شده تا فشار را در طول مسیر لولههای آتش نشانی ثابت نگه دارد. در واقع جاکی بوستر پمپ یک قطعه ضروری است که متاسفانه در بسیاری از ساختمانها استفاده نمیشود. جاکی بوستر پمپ باعث تأمین فشار خروجی مورد نیاز میشود و همچنین از ضربه قوچ بوستر پمپ اصلی جلوگیری میکند.
تجهیزات مورد استفاده در بوستر پمپ آتش نشانی
- الکتروپمپها قلب اصلی هر بوستر پمپی هستند. همانطور که در بالا هم نوشتیم حداقل در بوستر پمپ آتش نشانی دو الکتروپمپ مورد نیاز است. یک الکتروپمپ اصلی و دیگری رزرو که بتواند حداقل فشار لازم را برای انتقال آب بین لولههای آتش نشانی تأمین کند. الکتروپمپها به صورت موازی قرار میگیرند. روش کارکرد الکتروپمپها به این صورت است که در هر بار فشاری افزایش پیدا میکند، بر اساس اندازه آن، یک الکتروپمپ روشن میشود. البته در نوع بوستر پمپ آتش نشانی و از آنجا که هدف افزایش فشار است، برای همین از همان اول سرعت بالایی در روشن شدن بوستر پمپها وجود دارد.
- بخش مکش که وظیفه انتقال آب از مخزن اصلی به سمت الکتروپمپ را دارد. در بخش مکش کلکتور لولهای به آن وصل میشود، همچنین شامل شیر قطع و وصل، صافی، لرزهگیر، فلنج و مهره ماسوره است. نکته دیگر اینکه در خصوص بخش مکش این است که با استفاده از شیرآلات از به الکتروپمپ و مخزن متصل شده تا باعث انتقال آب با فشار بالا به خروجی شود.
- بخش دهش و مکش از نظر کاربرد با یکدیگر یکسان هستند. تفاوت آن دو در این است که بخش دهش وظیفه انتقال آب را از الکتروپمپ به لوله خروجی دارد. بخش دهش شامل شیر یک طرفه، لرزهگیر، فلنج و مهره ماسوره است.
- کلکتورها را قطعات متصل کننده مینامند. وظیفه کلکتور انتقال آب از بخش مکش و مخزن کلی به سمت الکتروپمپ و همچنین از سمت الکتروپمپ به بخش دهش برای انتقال آن به لولههای خروجی خواهد بود. در واقع این کلکتورها هستند که انتقال آب را از ابتدا یعنی مکش تا انتها یعنی همان دهش برقرار میکنند. البته برای کارکرد صحیح بوسترپمپ به همه ابزارهای نیاز است و نبود یک مورد میتواند باعث کار نکردن درست شود. نکته دیگر اینکه کلکتورها باید حتماً گالوانیزه باشند تا برای تولید بتوانند تأییدیه بهداشت را دریافت کنند. البته این گالوانیزه بودن بیشتر در بوستر پمپهای آبرسانی اهمیت دارد.
- شیر فلکه یا شیرآلات در واقع همان قطعهای است که برای به وجود آوردن جریان آب به کار گرفته میشود. جنس شیر فلکه چدنی یا برنجی است و بسته به هدف خود باید تعیین کنید که از کدام جنس استفاده کنید.
- شیر یک طرفه که وظیفه جلوگیری از برگشت آب به الکتروپمپ را دارد. برگشت آب باعث خراب شدن الکتروپمپ شده و باعث میشود تا نتوان به درستی از آن استفاده کرد. شیرهای یک طرفه در تمامی بوستر پمپها استفاده میشود و در واقع یکی از ضروریترین ابزارهایی هستند که حتماً باید در بوستر پمپ آتش نشانی هم استفاده شود.
- صافی قطعهای است که در همه بوستر پمپها باید استفاده شود. صافی وظیفه جلوگیری از ورود ذرات ریز و جامد به داخل پمپ را دارد. متأسفانه آبهای بسیاری از نقاط دارای املاح بسیار ریزی بوده که جلوگیری نکردن از ورود آنها به پمپ میتواند در دراز مدت آسیب بسیار جدی به پمپ و عملکرد آنها برساند. در واقع این املاح ریز به داخل پمپها نفوذ کرده و کم کم به قطعات آسیب میرساند. نکته مهم و اصلی اینکه بهتر است تا برای هر پمپ درون بوستر از یک صافی جداگانهای استفاده کنید.
- بوستر پمپ اگر در جای محکم نصب شود، به دلیل لرزهای که در استفاده دارد، میتواند به ساختار و محیط پیرامون خود آسیب جدی برساند. برای همین از لرزهگیر استفاده میشود. لرزهگیر قطعهای است که برای جلوگیری از لرزش بوستر و جابجا شدن بوستر پمپها باید استفاده شود. در واقع در هنگام افزایش فشار سیال، بوستر پمپ دچار لرزش شدیدی میشود. این لرزش شدید حداقل میتواند به خود ساختار بوسترپمپ آسیب جدی برساند. همچنین اگر لرزش خیلی شدید باشد که البته خواهد هم بود، محیط اطراف آن نیز خراب خواهد شد که باید سروصدای زیاد ناشی از برخورد را هم به آن اضافه کنید. برای همین توصیه میشود که بوستر پمپ آتش نشانی را در مکانی محکم و به دور از رفت و آمد نصب کنید.
- دیگر دستگاه مهم برای فعالیت استفاده از تابلوی برق و کنترل است. تابلو برق و کنترل دستگاهی است که باید برای شروع فعالیت استفاده شود. در واقع انجام و نظارت بر فعالیت مکانیکی و الکتریکی بوسترهای پمپ بر عهده تابلو برق و کنترل است. همچنین به غیر از هماهنگی بین این دو تابلوبرقها از هرگونه نوسانات و فعالیت مشکوک جلوگیری میکنند.
- مخزن دیافراگمی دستگاهی مهمی است که برای ایجاد قدرت و فشار اولیه مورد نیاز است. پمپها با اینکه وظیفه افزایش فشار آب را بر عهده دارند و به آن نیرو میدهند؛ اما آب در شرایط عادی باز هم نمیتواند خود را نقطه مورد نظر برساند. در این حالت باید از مخزن دیافراگمی استفاده کرد. مخزن دیافراگمی با ذخیره سازی آب تحت فشار و برگرداندن آن به سیستم باعث میشود که فشار لازم برای انتقال آب به وجود بیاید.
- پرشر سوئیچ ابزاری برای کنترل کردن حداقل و حداکثر فشار بوستر پمپ است. نکته مهم و مشترک همه بوسترهای پمپ این است که نمیتوانند بیشتر از فشار معینی را تحمل کنند. همچنین مقدار آن نباید از حد معینی هم پایینتر باشد تا کارکرد آنها نیز زیر سؤال نرود. پرشر سوئیچ باعث کنترل مرز این مقدار میشود تا فشار از حد خود بالاتر نشود و از مقدار معینی هم کمتر نشود. نکته مهم اینکه این نوع پرشر در بوستر پمپ آتش نشانی با دور ثابت استفاده میشود. البته بیشتر بوسترهای پمپ آتش نشانی در دور ثابت کار میکنند.
- پرشر ترانسمیتر از نظر کارکرد شبیه به پرشر سوئیچ است؛ اما تفاوت آنها در این است که پرشر ترانسمیتر در بوستر پمپ دور متغیر به کار گرفته میشود.
- مانومتر دستگاه مشترک بین همه بوسترهای پمپ است. از مانومتر برای اندازه فشار ورودی، خروجی و تک تک پمپها به کار گرفته میشود. بهتر است که برای هر پمپ یک مانومتر نصب کنید تا بتوانید اندازه گیری دقیق تری از فشار داشته باشید.
- برای وصل کردن قطعات بوستر پمپ نیاز به اتصالات و فلنج ها را دارد. این قطعات وظیفه متصل کردن انواع قطعات را به هم دارند. تمامی قطعات باید به صورتی محکم به هم متصل شوند تا در هنگام فشار زیاد ناشی از کار، مشکلی برای آنها به وجود نیاید. در اینجا با استفاده از اتصالات مخصوص قطعات مختلف به هم وصل میشوند.
- شاسی اصلی قطعهای مشترک بین همه نوع بوستر پمپها و یکی از اصلیترین ابزارها برای ساخت بوستر پمپ آتش نشانی است. بیشتر قطعاتی که در بالا نوشتیم به ویژه الکتروپمپ روی شاسی اصلی نصب میشوند. هدف از به کارگیری شاسی اصلی جلوگیری از ارتعاش و حرکت قطعات در هنگام فعال بودن بوستر پمپ آتش نشانی خواهد بود.
خرید بوستر پمپ آتش نشانی
همانطور که در بالا هم نوشتیم، از بوستر پمپ آتش نشانی برای افزایش قدرت سیستم اطفا حریق و رساندن آن به بخشهای مختلف به ویژه طبقات بالا استفاده میشود. در هر چیزی حساس نباشید، در خرید بوستر پمپ آتش نشانی باید دقت زیادی کنید. در هنگام بروز حادثه به ویژه آتش سوزی در طبقات بالا، نیاز است که آب با فشار قوی به واحدهای مورد نظر برسد. برای همین باید در هنگام خرید این نوع بوستر پمپ به تعداد ساکنین، تعداد طبقات و مکان مورد استفاده دقت شود تا بتوان بوستری مناسب با تعداد مورد نیاز الکتروپمپ درون آن خریداری کرد.
خرید بوستر پمپ آتش نشانی خیلی تخصصی است. حتی لازم است که در هنگام خرید به غیر از فروشنده از یک ایستگاه آتش نشانی هم در این خصوص مشاوره بگیرید. اگر هم مسئول ایستگاه برای بررسی به ساختمان شما بیاید که خیلی هم عالی میشود. فقط نکته مهم اینکه سعی کنید تا بوسترهای پمپ قوی را خریداری کنید تا در هنگام بروز حادثه به مشکل خاصی به ویژه در انتقال آب به واحدهای بالاتر برنخورید.